keskiviikkona, maaliskuuta 16, 2005

15.3.2005 VAUHDINOTTOA PAIKALLAAN ISTUEN

Tänään oli sellainen vauhdinottopäivä. Päivä koostui pääasiassa erilaisista yhteydenotoista ja keskeneräisten asioiden hoidosta ja eilisen tavoin myös lomanaikana tulleisiin yhteydenottoihin vastaamisiin. Niitä jäi vielä huomisellekin jokunen.

Aamu alkoi väkisin heräämisellä, sillä sisäinen kello näyttää vielä aamu kahdeksalta yö kolmea neljää, joten repimistä on lämpöisten peittojen alta kylmään talviaamuun. Aurinko paistaa ihanasti eikä sitä jaksa kauaa surra menetettyjen unien kohtaloa.

Aamun ensimmäinen tapaaminen oli Linko-koulutuksen talouspuolen opettajan Jari Töllin kanssa. Linko-koulutukseen kuuluu osana jonkin erityisalan asiantuntijan konsultaatio ja koulutuksen alkuvaiheessa ajattelin hyödyntää juristin palveluita ja käydä hänen kanssaan läpi sopimusjuridisia asioita ja tarkistuttaa joitain käytänteitä, joihin olen törmännyt esimerkiksi tekijänoikeus- ja käyttölupa asioissa, sekä näyttelysopimuksissa. Käytännön kiireiset tilanteet ovat kuitenkin tuoneet esiin minulle tarpeen opetella oman kirjanpidon tekemisen A:sta Ö:hön. Olen teettänyt kirjanpidon aina ulkopuolisella ja aion vastakin, mutta se ei vie pois sitä asiaa etteikö minun tarvitsisi ymmärtää kokonaisuutta vieläkin paremmin ja nyt alv:n tultua on muutoksia tullut sen verran galleriayhteistyöhön, että päätin käyttää koulutuksen tarjoamaa asiantuntijapalvelua taloudenhallinnan osa-alueelle.

Nyt koko taiteilijan ammattini on viipaloitu pieniksi siivuksi ja alan opettelemaan siivun kerrallaan, jotta minun ei tarvitsisi luulla, että tulisi hallita koko kakku kerrallaan. Ensi kerralla viipalointi jatkuu vielä pienempiin osiin, sellaisiin suupalankokoisiin.

Keskustelin myös koulutuksen järjestäjän kanssa yhteenvedosta, joka minun täytyisi tehdä Jarin konsultoinnin tuloksista jatkosuunnittelua ja seurantaa varten. Harmittelin, kun en päässyt yhdelle luennolle matkan vuoksi ja tiedustelin voinko korvata sitä myöhemmin. Projekti jatkuu vuodelle 2006 saakka, mutta sisällöt ja tarjottavat paketit voivat olla ensi vuonna erilaiset, joten ei vielä tiedä.

Partasen Jukka kävi hakemassa polymeerilaatan Grafiikkakeskuksen pikavisiitillä olevalle venäläiselle taiteilijavieraalle kokeiluja varten. Kävimme läpi nopean tilannekatsauksen suunnitelmista Gallerioiden ja Pajan muutosta Lutakon Leipomorakennukseen, sillä en tiennyt onko jotain uutta tapahtunut poissa ollessani. Ei ollut tapahtunut ja asiat ovat edelleen selvitettävänä.

Sovin Rotary-ryhmälle näyttely- ja taiteilijaesittelyn 30.3. Galleria Beckeriin ja Saskiat varmistivat, että pitävät ensi sunnuntaina näyttelytilassa myyntipöydän aiemman suunnitelman mukaisesti. Lähteenpeilistä Castrenin Kirsti soitti ja ilmoitti laittaneensa sähköpostitiedotteen näyttelyni yhteyteen tulevasta kirjallisuus- ja runotilaisuudesta. Teemana on Aika ja nainen. Välitän tietoa myös eteenpäin sähköpostitse.

Juutuin sähköpostille lasittunein katsein iltapäiväksi ja sain siivottua roskapostit ja vastattua melkein kaikille, jotka siellä minua kaipasivat. Jensenin Anita oli ottanut yhteyttä matkan aikana hänelle aikaisemmin lähettämäni Pekan suunnitteleman exel-lähetyslistapohjan vuoksi. Kaipasin sosiaalista taukoa ja soitin Anitalle. Juttelimme pitkän tovin ammattiasioista ja sovimme tapaamisen huhtikuulle Mezzon näyttelyn yhteyteen ideoiden jatkosuunnittelua varten. Oli mukava puhua ja peilata omia ammattiasioita puolin ja toisin ja tällistä voisi olla useamminkin. Puhelinpäiviä.

Illalla sitten aloitin asettelemaan asemointikalvoja ripustusta varten Vuorokausi-teokselle ja huomenna on saman asian jatkoa sekä kultaan M-kirjaimen muisto sanaan porauksessa rikkimenneen tilalle. Ripustus alkaa jo huomen illalla.

Loppuillasta sain valmiiksi näyttelyvierailleni ja taidekasvatusryhmille tarkoitetun Ajan käsitekartan, jossa käyn läpi teosteni teemoja ja niiden taustoja. Pekka poltti sen ja eilen tehdyn näyttelyjulisteen CD: lle ja huomenna kiikutan ne tulostettavaksi. Näyttelykutsut ovat lähteneet kaikille alueiden kouluille ja toivon, että jotkut koululuokat saavat näyttelyvierailun mahtumaan koulupäiväänsä.

Huomiselle jää vielä paljon juoksemista, työt kehystämöstä ja naulat rautakaupasta. Niitä tarvitaankin muutama kilo, sillä Vuosisata - Pitkä historia teokseen tarvitaan niitä 400 kpl.