keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005

28.9.2005 PERSPEKTIIVI

Muistaakseni olen aina pitänyt enemmän aksonometrisestä perspektiivistä kuin keskeisperspektiivistä. Aksonometrisessä piirustuksessa esineiden tai objektien väliin jäävää tilaa ei hahmota, vaan kaikki tuntuu olevan limittäin toistensa päällä, kun taas keskeisperspektiivisessa piirustuksessa syntyy tilan tuntu.

Jo -80 luvulla juuri koulusta valmistuneena, minulta pyydettiin kuvitusluonnokset erääseen lastenkirjaan. Tein silloin kuvia, jossa samassa kuvassa oli kuvattu asioita useista eri perspektiiveistä, mutta tuolloin lapsituomaristo hylkäsi esitykseni, koska kuvat eivät näyttäneet ”oikeilta”. Asioita kun visuaalisessa mielessä ei voisi katsoa useasta kulmasta yhtä aikaa, sillä ne eivät vaikuta olevan oikeassa järjestyksessä.

On olemassa myös aikaperspektiivi, jossa liikutaan ja jossa minä liikun kuvallisesti. Ajallisesti asioita voi samoin katsoa useasta eri kulmasta yhtä aikaa ja asioiden uudelleen rinnastuksilla voi muuttaa niiden totuttua järjestystä. Taidehistoriallinen aikaperspektiivi on se perspektiivi, josta minä useimmin lähestyn ensimmäiseksi aihettani.

Uusimman teokseni aikaperspektiivi on 2005 vuotta vanha.

Näin mahtavassa aikaperspektiivissä asioiden väliin jää paljon tilaa ja tulkintaa. Kaikki mittaavat oman aikansa eri tavoin ja hahmottavat tilansa ajassa eri lailla ja käyttävät ajassa muotoutuvaa tilaansa eri tavoin.

Ajanlaskun mittari.