maanantaina, maaliskuuta 21, 2005

21.3.2005 KEVÄTPÄIVÄNTASAUS

Eilen oli kevätpäiväntasaus, mutta kelloja siirretään kesää kohti vasta ensi viikonloppuna.
Aika käsitteissä vuodenajat ovat hyvin oleellisia ja tänään kevät tuntuu konkreettiselta.

Kalenterin mukaan päivä ja yö olivat yhtä pitkiä jo 18.3.

HS 21.3.2005 mukaan syy siihen miksi kevät koittaa joskus aikaisemmin kuin toisinaan on seuraava:

”Lyhyesti sanottuna ero johtuu kahdesta seikasta: valon taipumisesta ilmakehässä, mikä nostaa auringon kuvaa, ja siitä että nousut ja laskut lasketaan auringon yläreunan eikä keskipisteen mukaan. Kumpikin seikka antaa päivälle pituutta muutamia minuutteja extraa, ja siksi yö ja päivä ovat yhtä pitkät jo pari päivää ennen kevättasauspäivää ja syksyllä vasta pari päivää syyspäiväntasauksen jälkeen.”

Dosentti Heikki Oja, Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselta.

Taiteilijan huomio kiinnittyy ilmaisuun ”nostaa auringon kuvaa” ja tietoon, että päivän pituus mitataan auringon yläreunasta eikä keskipisteestä.

Päivän virallinen ohjelma virallisen vuodenaikatiedotuksen jälkeen:
Näyttelyn avajaisten jälkeen täytyy aina aloittaa uusi elämä ja se onnistuu parhaiten siivoamalla työhuone, kun se on mahdollisimman tyhjä. Ostin käytävään uuden maton ja wc:seen uuden pytynkannen 15-vuottavahnan tilalle, lemmikin sinisen, kevät on tullut työhuoneelle.
Iltapäivällä klo 16 alkaen tuli Linko-koulutusryhmä työhuone vierailulle ja 18.30 siirryimme näyttelyyn Galleria Beckeriin, jossa Tuija esitteli gallerian ja lainaamon toimintaa ja minä esittelin näyttelyn.