tiistaina, lokakuuta 04, 2005

4.10.2005 SIUNATTU TILA

Minä rakastan suomen kieltä.
Mitä enemmän kieltä käyttää,
sitä monipolvisemmaksi se tulee.

SIUNATTU TILA

Olen synnyttänyt tilataideteoksen
ja tila on tänään siunattu.

Taiteen syntyprosessia kuvaava kieli on aika pitkälti samaa kuin kirkollisessa yhteydessä käytetty luomisen työtä kuvaava kieli. Siunattu tila naisen näkökulmasta kuvaa odotusta ja uuden syntymää. Suomen kielessä sana tila kuvaa myös kolmiulotteista, muusta ympäristöstä seinärakenteilla rajattua tilaa. Tilaa, jonka voi luoda tiettyä käyttötarkoitusta varten. Tänään tällainen kirkolliseen käyttötarkoitukseen tarkoitettu tila, Kappeli, on siunattu.

Tänään, sekä teoksella että tilalla, oli ensimmäinen virallinen elinpäivä, syntymäpäivä tai kastepäivä. Tekijänä, teoksen luojana, synnyttäjänä, ”äitinä”, en osaa ennustaa teoksen elinkaarta. Napanuora on katkaistu ja teos hengittää itse, väri on hyvä ja kasvuympäristö palkitseva ja vuorovaikutteinen.

Tampereen seurakuntien Kappeli, Näsilinnankatu 26, Tampere.

SIUNATTU HULLUUS

Luovaan työhön liitetään siunattu hulluus,
inspiraatio toiselta nimeltään,
joka on omistautumista työhön,
joka täytyy saattaa loppuun.

Luomistyössä synnytetään uutta
ja luomiseen liittyy kärsimystä,
via dolorosa
ja onnistumista,
glooria.

Samaan seurakuntaan kuuluvan Hugo Simbergin rakastetut Tampereen Tuomiokirkon freskot täyttävät 100 - vuotta vuonna 2007, kahden vuoden kuluttua. En osaa kuvitella aikaa 100 vuotta eteenpäin ja sitä millaisessa maailmassa Kappelin teos on silloin osallisena. Tuskin Simbergkään osasi kuvitella tätä päivää sata vuotta sitten.

Onneksi voin kuvitella 5 vuotta eteenpäin, sillä viideksi vuodeksi eteenpäin luomistyöni on siunattu valtion työskentelyapurahalla. Siihen liittyy Aikakäsitteen ja sanataiteen tutkimista, omistautumista, työtä joka täytyy saattaa loppuun. Siunattua hulluutta ja uuden luomista.