perjantaina, lokakuuta 07, 2005

7.10.2005 PÄIVÄNMÄÄRÄ

Viikolla tuli nippu avajaiskutsuja. Sympatiaa herättävä yksityiskohta kutsuissa pisti silmään. Kahdessa kutsussa on nimittäin avajaiset samana päivänä.
Kutsuissa viikonpäivät ovat erilaiset, sillä toisessa 13.10. on merkattu keskiviikoksi ja toisessa 13.10. onkin torstai.

Ristiriita aiheuttaa aivoissa ihanan sekamelskan. Mietin siitä kuinka tärkeitä päivänmärät ja viikonpäivät ja niiden yhdisteleminen oikein on meidän arkirutiineissa. Tänään taas tuntuu, että kohtuuttoman tärkeitä.

Aina, kun varaa aikaa jonnekin, hammaslääkäriin tai parturiin, on tärkeää, että yhdistää oikein sekä viikonpäivän että päivänmäärän. Ettei myöhästyisi.
On tärkeää myös, että käyttää aina oikean vuoden kalenteria. Karkausvuonna se on vielä tärkeämpää. Ettei aika karkaisi.

torstaina, lokakuuta 06, 2005

6.10.2005 MINUUTTIVELLI

Todella kiire päivä ja siinä samalla seilatessa ympäriinsä sitä miettii mitä laittaa ruuaksi.
Ei ainakaan karjalanpaistia kun siinä menee monta tuntia. Minuuttivelli on sopiva kiireisen naisen iltaruoka. Ainakin se kuulostaa tarpeeksi vanhanaikaiselta ja modernilta ruualta yhtä aikaa.
Maikki Harjanne oli illalla ohjelmassa, joka käsitteli kirjailijan ammattia. Siitä jäi päällimmäiseksi omaan tunnelmaan sopiva kertomus siitä, kuinka ensimmäisen Minttu kirjan tehtyään kustantaja oli asettanut hänelle ehdoksi heti toimituksen kolmesta uudesta kirjasta puolen vuoden sisällä. Harjanne sanoi ohjelmassa, ettei heillä varmaan siivottu puoleen vuoteen ja syötiin vaan purkkihernekeittoa sen puolen vuoden ajan. Minuuttivelli olisi ollut ehkä hyvä vaihtoehto.
Meillä on jo siivottu ja huomenna on karjalanpaistia.
Töissä pyörittelen erilaisia papereita ja teen asiakirjoja ja soittelen puheluita. Maanantaina saan varmaan aikaiseksi jotain.

keskiviikkona, lokakuuta 05, 2005

5.10.2005 TUUMASTA TOIMEEN

Unohdin tänään katsoa ”Näytetään kieltä” kello 20.00 Tv 1:sellä. Olin ajatellut huoltaa kieltäni aina keskiviikkoisin, kun pari muuta iltaa menee tavalliseen kuntoremonttiin.
Täytyy aloittaa tv:n katsominen ensi viikolla. (Tv:n tuumakoko ei ole tiedossani.)
- Niin sitä aina käy. Saa venytettyä kaikenlaista huoltamista aina vähän liian kauan ja sitten on jo isompi remontti tiedossa. (Tuumaa pienempi uuma.)
- Perheen polkupyörät huollettiin tänään ja talvi saa nyt tulla, mutta sitä ei vaan kuulu ja Suomen värikäs kesä jatkuu ja jatkuu. Luonnonrytmin huoltoväli tuntuu pidemmältä kuin koskaan aiemmin. Kuka on unohtanut kääntää termostaatin pienemmälle. (Polkupyörien tuumakoko ei ole tiedossani.)
- Tänään on myös matkapäivien jälkeinen asioiden huoltopäivä, joka tarkoittaa sitä, että tehtävänä on taas kymmeniä pieniä ja isompia asioita, joita saa siirrettyä ehkä tuuman eteenpäin, mutta ei kuitenkaan valmiiksi asti.
- Luovan työprosessin jälkeen asioiden huoltoväli tuntuu taas kohtuuttoman pitkältä ja olen kasannut tehtäviä odottamaan sitä päivää kun saan ”tämän” työn valmiiksi. Se päivä tuli tänään eikä se ollut kiva olla odottamassa. Nämä pysäyttävät päivät ovat deadlinen jälkitauti, päivät jotka ovat täynnä huoltamista.
- Huominen on samanlainen. Tuuma eteenpäin. Minä muistan taas miksi en pidä matkustamisesta. En siksi, etten pitäisi paikoista, jossa käyn, vaan en pidä matkan jälkeisistä päivistä, jolloin en saa tartuttua mihinkään tarpeeksi tukevasti siirtääkseni sitä pari tuumaa eteenpäin tai tuupattua sen vaikka loppuun asti. (Tuuma on mahtava saavutus.)
Näytöllä on nyt yksi tuuma kirjoitettua tekstiä. Se saa riittää tältä päivältä.
(Jossakin se raja on.)

tiistaina, lokakuuta 04, 2005

4.10.2005 SIUNATTU TILA

Minä rakastan suomen kieltä.
Mitä enemmän kieltä käyttää,
sitä monipolvisemmaksi se tulee.

SIUNATTU TILA

Olen synnyttänyt tilataideteoksen
ja tila on tänään siunattu.

Taiteen syntyprosessia kuvaava kieli on aika pitkälti samaa kuin kirkollisessa yhteydessä käytetty luomisen työtä kuvaava kieli. Siunattu tila naisen näkökulmasta kuvaa odotusta ja uuden syntymää. Suomen kielessä sana tila kuvaa myös kolmiulotteista, muusta ympäristöstä seinärakenteilla rajattua tilaa. Tilaa, jonka voi luoda tiettyä käyttötarkoitusta varten. Tänään tällainen kirkolliseen käyttötarkoitukseen tarkoitettu tila, Kappeli, on siunattu.

Tänään, sekä teoksella että tilalla, oli ensimmäinen virallinen elinpäivä, syntymäpäivä tai kastepäivä. Tekijänä, teoksen luojana, synnyttäjänä, ”äitinä”, en osaa ennustaa teoksen elinkaarta. Napanuora on katkaistu ja teos hengittää itse, väri on hyvä ja kasvuympäristö palkitseva ja vuorovaikutteinen.

Tampereen seurakuntien Kappeli, Näsilinnankatu 26, Tampere.

SIUNATTU HULLUUS

Luovaan työhön liitetään siunattu hulluus,
inspiraatio toiselta nimeltään,
joka on omistautumista työhön,
joka täytyy saattaa loppuun.

Luomistyössä synnytetään uutta
ja luomiseen liittyy kärsimystä,
via dolorosa
ja onnistumista,
glooria.

Samaan seurakuntaan kuuluvan Hugo Simbergin rakastetut Tampereen Tuomiokirkon freskot täyttävät 100 - vuotta vuonna 2007, kahden vuoden kuluttua. En osaa kuvitella aikaa 100 vuotta eteenpäin ja sitä millaisessa maailmassa Kappelin teos on silloin osallisena. Tuskin Simbergkään osasi kuvitella tätä päivää sata vuotta sitten.

Onneksi voin kuvitella 5 vuotta eteenpäin, sillä viideksi vuodeksi eteenpäin luomistyöni on siunattu valtion työskentelyapurahalla. Siihen liittyy Aikakäsitteen ja sanataiteen tutkimista, omistautumista, työtä joka täytyy saattaa loppuun. Siunattua hulluutta ja uuden luomista.